Celkem 0 položek
0 Kč

Zavařování

15.07.2019

Doporučujeme zavařovat pouze sklenice stejné velikosti a se stejným obsahem.
Zavařujte pouze nezávadné ovoce a zeleninu, které je důkladně omyté. Sklenice plňte cca 2cm pod okraj.

OVOCE
Ovoce v zavařovacích sklenicích zalijte horkým cukernatým roztokem. Pokud je ovoce sladké, stačí 250g cukru na 1l vody, v opačném případě 500g cukru na 1l vody.
Když naplníte sklenice ovocem a cukernatým roztokem, otřete okraje sklenic do sucha. Ty musí být čisté. Sklenice uzavřete.
Pokud máte parní troubu, postupujte tak, že sklenice naskládejte do děrované nádoby aby se vzájemně nedotýkaly. Děrovanou nádobu se sklenicemi dejte na úroveň č. 2, do úrovně č. 1 vložte plech s vodou (cca 500ml horké vody) a pak troubu nastavte následovně:
třešně, švestky - druh ohřevu 'vaření v páře', teplota 100C, 25-30minut.
jablka, hrušky - druh ohřevu  'vaření v páře', teplota 100C, 25-30minut.

ZELENINA
Zeleninu naskládejte do sklenic a zalijte vašim oblíbeným lákem. Opět musí být čisté okraje sklenic, zavíčkujete a stejným způsobem naskládáte do parní děrované nádoby.
Zavařujete následovně:
okurky - druh ohřevu 'vařní v páře', teplota 100C, 30min
čalamáda - druh ohřevu 'vařní v páře', teplota 100C, 20min
papriky - druh ohřevu 'vařní v páře', teplota 100C, 20min

Náš recept na nálev, který se dá využít univerzálně na okurky, čalamádu nebo také utopence.
2l vody

1/2l octa (bzeneckého)
15 dkg cukru
7,5 dkg soli
25 cukerínů
hořčičné semínko, bobkový list, pepř a nové koření, anýz a fenykl - dle chuti

Převaříte vodu s octem, cukrem, solí a kořením, pak přidáte cukeriny. Pokud nálev budete používat třeba na červenou řepu, můžete přidat ještě celou skořici.