Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590.
Děkujeme, t
ým e-cascade

Celkem 0 položek
0 Kč

Pizza - jak na ni

28.08.2018

Nejprve recept na pizza těsto:
170ml vlažné vody
450g hladké mouky
15g kvasnic
sůl
3 lžíce oleje olivového
cukr

Postup:
5 lžic vlažné vody, 1 lžíce cukru moučka, 15g kvasnic - uděláme v hrnku kvásek (počkáme cca 15min až budou na hladině bublinky). Do mísy si odměříme 450g hladké mouky, přidáme trochu soli, 3 lžíce olivového oleje a 170ml vlažné vody. Nalejeme do mísy kvásek, zaděláme těsto, nechejte vykynout cca 1-1,5h (když spěcháte, těsto nemusíte nechat kynout) pizzu vyválíme, vytvarujeme prsty a dlaněmi. Z tohoto množství lze udělat 3-4 pizzy. Potřeme směsí kečupu s bazalkou, nebo si uděláme základ - cibuli s česnekem trošku osmažíme, přidáme nakrájená rajčata, bazalku, oregano... po natření klademe na pizzu cokoliv, co máme rádi.
Pizza těsto si můžete uchovat až týden v ledničce. Stačí jej dát do mikrotenového sáčku a zavázat.

A jak pizzu péct?
Nejlépe použijeme pečící kámen s lopatkou.
Na pečící lopatku si naneste trochu kukuřičné nebo rýžové mouky (zabráníte tím tak přilepení pizzy na lopatku). Můžete použít i obyčejnou mouku. Pizzu si pokladete ingrediencemi a pak ji z lopatky přendáte na kámen v troubě. Chce to trošku obratnosti, ale jistě to po čase zvládnete jako profesionál. Pečící kámen vždy dávejte do studené trouby a tu pak nastavte na požadovanou teplotu (min. 220C). Pokud byste kámen dali do teplé trouby mohl by prasknout. Kámen bude pěkně nahřátý a rovnoměrně vám pizzu upeče.
Lopatku můžete použít nejen na přesunutí pizzy na kámen, ale také za jeho pomocí kámen z trouby vytáhnete. Nezapomeňte, že kámen je rozpálený a rukama nebo s rukavicí ho nejspíše nevytáhnete. Po vytažení kamene z trouby ho nechce samovolně vychladnout (nejlépe na kachličkách nebo na nějakém odolném povrchu). Nikdy na teplý kámen nelijte studenou vodu, mohl by popraskat.
Pečící kámen čistíme zásadně pouze vodou bez saponátu, pokud na něm přilne zbytek jídla opatrně jej špachtlí odstraníme. Pečící kámen ochováváme na suchém místě nejlépe v horizontální poloze, aby se nemohl tíhou posunout a nárazem prasknout.

Pečící kámen je ideální nejen na pečení pizzy, ale také na chléb, rohlíky, koláče a sušenky. Pečící kámen napomáhá rovnoměrnému rozvádění teplota kolem a nasává vlhkost, z toho důvodu je pizza křupavá.

Výborná je i forma na pizzu.

A jak nastavit vaši troubu?
Některé trouby mají přímo program na pizzu, nastavíme tento program a pizzu pečeme 7-8min.
Pokud naše trouba nemá program na pizzu, tak si ji nastavíme na pečení vrchní a spodní a teplotu na 250C. Pizza je hotová za 7-8 minut.

Přejeme vám dobrou chuť.