Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590.
Děkujeme, t
ým e-cascade

Celkem 0 položek
0 Kč

Jak vybrat varnou desku

13.09.2018

Varná indukční deska přináší do kuchyně nejen rychlost a úsporu, ale zejména kvalitu a bezpečnost. Díky svým vlastnostem si usnadníte práci, ušetříte čas a vaření se tak stane zábavou.

Jak vybrat varnou desku?
Existuje několik typů sporáků. Klasické plynové a pak elektrické, které mají buď obyčejné plotýnky, nebo sklokeramickou varnou desku. Sklokeramické varné desky pak nabízejí možnost buď desky s topnou spirálou, nebo desky indukční.

Co znamená indukční vaření?
Technologie indukce pracuje na bázi elektromagnetické indukce, kdy umístěním nádoby na varnou desku se vytvoří silné magnetické pole. Indukční cívka je umístěna v desce a ta se dotekem dna hrnce aktivuje (na zapnuté plotýnce). Neohřívá se tak plotýnka, ale přímo dno nádobí. Výhodou indukce je efektivní distribuce tepla. V případě, že nádobí sundáte z indukční varné desky, dojde k přerušení distribuce tepla. Vaření na indukci je tudíž velice bezpečné, pokud zapomenete plotnu vypnout, udělá to v krátké době za vás sama. Další bezpečný prvek je i funkce rozpoznání prázdné nádoby na plotně a s tím související snížení výkonu. Nebo vypnutí plotýnky v případě přetečení vroucí vody na desku.

Výhody vaření na indukční desce:
-    Nízká spotřeba energie
-    Kratší doba vaření
-    Vyšší bezpečnost
-    Flexibilita při vaření
-    Snadná údržba varné plochy

Připojení indukční varné desky
Nejprve je zapotřebí připravit montážní otvor – dle velikosti a typu desky. Existují desky o velikosti 60cm, 80cm a 90cm. Nebo dvou-plotýnkové desky, které jsou užší.

Typy indukční varné desky
Dále záleží na tom, zda desku chcete zapustit do pracovní desky či nikoliv. Pokud ji chcete zapustit, vybrali byste si desing bez rámečku pro zapuštění do kamenné nebo granitové pracovní desky. Jinak existují desky s nerezovým rámečkem, fazetovým designem, pak jsou desky bez rámečku s klasickou instalací na pracovní desku a desky s U-fazetou.

Dopředu si zajistěte jaké zásuvky váš byt či dům má. Je lepší mít třífázové zapojení, abyste mohli vařit na plný výkon.

Váháte, jaká indukční deska bude pro vás nejlepší? Zaměřte se na to nejdůležitější.  
Velikost - jak často a pro kolik lidí vaříte. Pokud nepatříte mezi milovníky vaření, určitě vám postačí deska se dvěma plotýnkami. V případě častějšího vaření v několika hrncích najednou, vyberte indukční desku se čtyřmi plotýnkami. Pokud jste opravdovým kuchařem a milujete flexibilitu při vaření, určitě investujte do varné desky s flexi zónou. Flexi-zóna může fungovat buď pro více hrnců s různými výkony nebo dohromady na jedné ploše. Pro flexi zónu doporučujeme nádobí, a tím jsou Teppan Yaki a grilovací plát ideální pro smažení a grilování, přípravu grilované zeleniny.

K varné desce nezapomeňte vybrat i digestoř, neboli odsavač par. Odsavač by měl mít stejné nebo větší rozměry než varná deska. Existuje i varná deska s integrovaným odsáváním. Využijete ji zejména tam, kde máte varnou zónu umístěnou v ostrůvku a nemůžete nad ním mít odsavač.

Ovládání a design - varné indukční desky nabízejí dvě možnosti ovládání. Buď klasický dotykový nebo posuvný (tzv. slider). Oba typy ovládáte jedním prstem. Ovládací panely mohou být vepředu nebo po straně desky. Lepší desky nabízí i textový grafický display.

A bezpečnost při vaření?
Bezesporu díky rychlému vychladnutí varné zóny je jistě bezpečnější než jiné varné desky. Velké plus je i údržba indukční varné desky, nehrozí zde totiž připékání. Desku stačí otřít hadříkem a běžným mycím prostředkem. Můžete také používat speciální přípravky na odstranění mastnoty a nečistot.

Jaké používat nádobí?
Na indukční varnou desku se používá magnetické nádobí nebo nádobí smaltované. Pokud nevíte, zda vaše nádobí je to pravé, stačí vyzkoušet, zda se na něm udrží magnet. Nádobí bývá označeno slovem „induction“ nebo znakem spirály. Pro flexi zónu doporučujeme Teppan Yaki a grilovací plát ideální pro smažení a grilování, přípravu grilované zeleniny.

A jaké funkce indukční desky mají?
Varné desky jsou vybaveny uživatelsky příjemnými funkcemi, které vám zajistí komfort při vaření, lehkost úklidu a zejména zajistí vaši bezpečnost a ochrání vaše děti.

Základní funkce:
PowerBoost (booster) - indukční varná deska může nahradit i varnou konvici, vždyť litr vody dokáže díky funkci booster ohřát stejně rychle. I když rychle vaří, šetří energii. Uvádí se, že oproti sklokeramickým deskám nebo plynovým sporákům dokáže indukční deska ušetřit o 30-60%.
QuickStart - tato funkce automaticky indentifikuje a varnou zónu, na kterou jste položili hrnec. Staší jen nastavit požadovaný stupeň výkonu.
ReStart - pokud se varná deska sama vypne například z důvodu, že se vyleje tekutina na ovládací panel, funkce ReStart umožní vrátit se ke zvoleným nastavením do čtyř sekund po vypnutí varné desky, a to tak, že se dotknete senzoru vyp./zap.
Dětský zámek - zabrání nahodilému zapnutí plotýnky – úžasná funkce pro bezpečnost vašich dětí
Časovač, Timer- umožňuje nastavit přesnou dobu vaření, po uplynutí doby se pak časovač vypne
Flexi zóna (flexiInduction) – umožňuje využít i prostor mezi plotýnkami a může se tak použít několik malých kusů nádobí nebo jednoho velkého hrnce, pekáče nebo grilu. Podívejte se, jak funguje Flexi zóna.
flexInductionPlus – varná deska s touto funkcí pozná jak velká je varná nádoba a v případě potřeby automaticky aktivuje prostřední zónu na varné desce, aby se nádoba zahřívala rovnoměrně.
fryingSensor Plus – senzory ve varné desce měří na stupeň Celsia přesně teplotu oleje v pánvi. Při nastavení stupně smažení a aktivaci senzoru se ozve signál, takže víte, že můžete začít smažit. V průběhu smažení pak senzor automaticky udržuje teplotu na zvolené úrovni.
powerMovePlus – s touto funkcí můžete rozdělit flexindukční zónu na tři různé zóny s úrovní výkonu 9,5 a 1. Nejvyšší teplotu na přední zóně a nejnižší za zadní.
flexMotion – díky této inovaci můžete stupeň ohřevu, naprogramovanou dobu vaření a zvolená nastavení přenášet z jedné varné zóny na jinou. Stačí pouze posunout hrnec ze zapnuté varné zóny na vámi zvolené místo.
cookingSensor Plussenzor, který se připevní přímo na hrnec a komunikuje s varnou deskou pomocí bluetooth. Senzor rozezná vámi nastavenou teplotu a zabraňuje přetečení z hrnce. Tato funkce musí být deskou podporována.
cookConnect - umožňuje propojení vasí varné desky s odsavačem par. Tato funkce funguje za pomocí aplikace Home Connect. Podívejte se na nabídku varných desek a odsavačů, které toto propojení mají.

Jak se o indukční varnou desku starat?

Doporučujeme každodenní čistění. Během vaření na desce ulpívá mastnota, zbytky jídla a také se usazuje prach. Desku tedy otřete vždy před i po vaření. Zaschlé skvrny jdou odstranit mnohem hůře. Na běžné omytí vám bude stačit houbička na nádobí a speciální čistič na sklokeramické desky nebo klasický odmašťovací prostředek. Na vyleštění je ideální utěrka z mikrovlákna.

Nechce se vám porovnávat rozměry nebo design varné desky a odsavače? Nechte to na nás. Rádi vám poradíme.