Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590.
Děkujeme, t
ým e-cascade

Celkem 0 položek
0 Kč

Jak vybrat chladničku

26.02.2019

Lednice jistě patří mezi spotřebiče, bez kterých se neobejdeme.
Při výběru lednice nebo lednice s mrazákem je nutné si odpovědět na dvě důležité otázky - pro kolik osob lednici pořizuji a kam ji umístím.
Dále je zapotřebí se rozmyslet, zda budete chtít lednici volně stojící nebo vestavenou.

Typ chladniček:
·    monoklimatické lednice
·    jednodveřové lednice
·    pultové ledničky
·    kombinované ledničky
·    americké chladničky

Monoklimatické lednice
Mono znamená jeden, lednice má tedy pouze chladicí část, ale ne mrazicí. Jde tedy o lednici bez mrazáku.

Lednice jednodveřové
Z názvu zjistíme, že jde o lednici s jedněmi dvířky. Tyto lednice disponují i mrazákem. Menší lednice mají výšku cca 80cm, větší pak okolo 120cm. Mrazák je uvnitř lednice a je velmi malý.

Pultové lednice
Jsou malé lednice do cca 85cm výšky. V pultové lednici může a nemusí být mrazák. Jde o lednice, které se instalují pod pracovní desku a jejich objem je cca 150l.

Lednice kombinované
Skládá se z chladící části a mrazáku. Mrazák má nejčastěji 3 zásuvky, ale může jich mít i více. Mrazák i lednice mají samostatná dvířka. Mrazák je většinou umístěn v dolní části lednice.  Kombinované lednice mohou mít jeden nebo dva kompresory. Poznáte to nejen podle pořizovací ceny, ale také díky  tomu, že v případě dvou kompresorů si můžete nastavit teplotu jak v mrazáku, tak i v lednici zvlášť. V případě, že má lednice tzv. nulovou zónu, slouží k tomu třetí kompresor.

Americké lednice
Ideální je pro velké domácnosti, protože nabízí velký prostor. Mohou mít dvoje nebo čtvery dveře. Americké lednice se dvěma dveřmi jsou standardní. V levé části se nachází mrazák a v pravé chladnička. Mrazící část může být opatřena výrobníkem ledu nebo nápojovým automatem. Čtyřdvéřová varianta je známá pod pojmem French Door. Mrazící a chladící části jsou rozděleny na horní a spodní polovinu. Výška těchto lednic dosahuje 170 až 180 cm. Přívod vody pro výrobu ledu nebo nápojů je řešen buď zásobníkem na vodu nebo některé lednice mají přímo na pitnou vodu přívod.

Umístění
Vestavné lednice – jsou umístěny přímo v kuchyňské lince a mají stejná dvířka jako vaše kuchyně, tím si zachováte stejný design.
Volně stojící lednice – můžete ji pořídit v různých barvách a designech. Výhodou je, že ji můžete umístit kamkoliv a také ji sami snadno nainstalujete.

Parametry pro výběr lednice
Kromě objemu, který hraje důležitou roli, ještě můžete vybírat dle těchto parametrů:
Mrazící výkon – tím se myslí, kolik kilogramů právě vložených potravin dokáže mrazák zamrazit za 24 hodin. U kombinovaných chladniček se hodnota pohybuje v rozpětí 2-33 kg/24 hodin.  Samostatný mrazák dokáže zamrazit i 40 kg potravin za 24 hodin.
Akumulační doba - jak dlouho zůstanou potraviny zamražené v případě, že vypadne elektrický proud.
Výkon mrazení - uvádí jakou teplotu a jakou dobu skladování vám mrazák nabízí.  Můžete si podle toho odvodit pro jaké skladování je mrazák vhodný.
Tato hodnota se označuje buď hvězdičkami (*) nebo třídou mrazení.
* -6 °C, ** -12 °C, *** -18 °C, **** -24 °C
Klimatická třída - jaký by měla být teplota prostředí, ve kterém bude lednice umístěna. Pokud by lednice byla v jiném klimatickém prostředí, bude mít větší nároky na spotřebu a nebude fungovat tak dobře, jak by měla.
Klimatické třídy se označují těmito zkratkami:
T– jedná se o zkratku pro tropické hodnoty- od 18 °C do 43 °C,
ST – zkratka pro subtropické teploty - od 18 °C do 38 °C,
N – normální teploty -od 16 °C do 32 °C,
SN – tato zkratka označuje slovní spojení subnormální teploty- od 10 do 32 °C.
Pokud má vaše lednice označení klimatické třídy zkratkami N-ST-T, znamená to, že bude správně fungovat v prostředí, kde se bude teplota pohybovat od 16 °C do 43 °C.
Hlučnost – ta je pro vás důležitá v případě, že budete mít lednici v místnosti, ve které se pohybujete nebo spíte. Míra hlučnosti se uvádí v decibelech (dB).

Objem a uspořádání
Záleží pro koho je lednice určena, zda pro jednotlivce nebo pro početnější rodinu.
Co se týče uspořádání, tak mrazák má několik zásuvek nebo přihrádek, které jsou většinou stejně velké. Existují i mrazáky, kde je jedna zásuvka větší (tzv. bigBox).  Chladící část nabízí několik variant uspořádání. Ve spodní části se většinou nachází jeden nebo dva boxy na ovoce a zeleninu. Polička nad boxy bývá pevná z tvrzeného skla. Další police jsou výškově nastavitelné a měly by být nejméně 3. Některé typy lednic nabízí police, které se dají v polovině zvednout nebo sklopit, případně zasunout. Tato varianta může být označena jako easyAccess. Dalším příslušenstvím může být držák na lahve.
Úložný prostor nabízí i dveře lednice. Ve spodní části je umístěna vyšší přihrádka na láhve, další jedna nebo dvě přihrádky jsou vhodné na menší potraviny. V horní části dvířek pak najdete box na vajíčka. Boxem na vajíčka se rozumí stojánek s otvory pro ukládání vajec, může být i s poklopem. Některé typy lednic nabízí přihrádky různých velikostí a šířek, které si sami uspořádáte, jak potřebujete.

Spotřeba a energetický štítek
Nejdůležitější informace - energetická spotřeba, objem a hlučnost jsou uvedeny na energetickém štítku. Lednice bude v provozu 24 hodin denně, tudíž by vás měla zajímat nejvíce energetická spotřeba.  Energetická spotřeba se označuje písmenem A-D. U lednic je to pouze A a pak tzv. „pluska“ – čím jich je více, tím úspornější lednice je. Na štítku také najdete spotřebu v kWh/rok. Objem se uvádí v litech a zvlášť pro chladící a mrazící část.  

Speciální funkce a vlastnosti navíc
Otevírání dvířek – většina chladniček umožňuje záměnu strany otevírání, ale nemusí to být samozřejmostí. Dvířka standardně otevíráte za pomocí madel, u plně vestavných ledniček existuje otevírání softClose - dveře se automaticky a jemně zavřou od úhlu otevření 20°.
Displej - můžete si nastavit nejrůznější veličiny, nastavení zkontrolovat nebo si přečíst chybová či varovná hlášení.
Oddělená regulace pro chladicí i mrazicí část -  teplotu si nastavujete individuálně v jednotlivých prostorech lednice.
HomeConnect - díky aplikaci můžete třeba upravovat nastavení teploty nebo zapnout funkci intenzivního mrazení.
Beznámrazový systém – nebo-li No Frost nebo Frost Free – nedochází na stěnách k námraze a nemusíte mrazící část odmrazovat.
Automatické odmrazování – zamezuje vzniku námrazy v chladící části.
Superchlazení (Coolmatic) – jde o nastavení funkce v chladící části kombinované lednice. Při vložení většího objemu potravin nastavíte se díky superchlazení nastaví nižší teplota. Potraviny se tak rychle „zchladí“ na optimální teplotu. Lednice se pak automaticky přepne na původní teplotu.
SuperMrazení (Frostmatic) – aby nedošlo k nepatrné ztrátě chladu již zamražených potravin při vložení teplejších, může být až 24h předem aktivována funkce superMrazení. Vnitřní teplota pak automaticky klesne.
Nulová zóna – se nastavuje v přihrádce v lednici. Potraviny tak vydrží až 3x déle červstvé, díky chlazení při téměř 0C. Přihrádka může mít i označení „hyperFresh“ nebo „hyperFresh+“. Tato nulová zóna může mít ještě doplňkové nastavení vlhkosti, u některých vybraných spotřebičů.  
Prázdninový režim (Holiday) –funkce holiday aktivuje vysoce úsporný režim v chladicím prostoru pro všechny případy, kdy jste pryč mimo domov a není třeba nic chladit. Tato funkce vám tak ušetří energii.
Filtr AirfreshFilter – má vrstvu antiBacteria, která neutralizuje pachy uvnitř chladničky a snižuje výskyt bakterií.  Tento filtr se nemění, zůstává po celou dobu životnosti lednice.
multiAlarm systém – se spustí při ponechání otevřené lednice nebo při zvýšené teplotě
freshSense – zaručí konstantní teplotu díky senzorům uvnitř lednice