Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590.
Děkujeme, t
ým e-cascade

Celkem 0 položek
0 Kč

Dýně Hokkaido

28.08.2019

Dýňová polévka s celerem a mrkví
1 ks dýně Hokkaido
2 větší cibule
500g celeru
2 větší mrkve
lžička drceného kmínu
necelá lžička tymiánu
půl lžičky chilli
trošku mletého pepře
3ks bobkového listu
zeleninový vývar
sůl
citron
zakysaná smetana

Dýni omyjeme, vydlabáme semínka a nakrájíme i se slupkou na malé kousky. Stejně tak i cibuli, celer a mrkev nakrájíme na malé kousky. Vše osmahneme na olivovém oleji. Podlijeme zeleninovým vývarem a přidáme koření. Dusíme asi půl hodinky. Vyndáme bobkový list a rozmixujeme nebo propasírujeme. Polévka bude krémová, pokud je příliš hustá přidejte ještě zeleninový vývar. Můžeme dochutit citronem a dosolit. Dáme do misek a přidáme lžíci zakysané smetany. Chuť této polévky připomíná svíčkovou.

Dýňová polévka z pečené dýně
1 dýně Hokkaido
2 cibule
zeleninový nebo kuřecí vývar
smetana ke šlehání
sůl, zázvor, máslo
olivový olej

Dýni omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kusy, které rozložíme na plechu s pečícím papírem. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Zakápneme olejem a posypeme troškou soli. Dáme do trouby předehřáté na 200C. Pečeme cca 30minut. Dýně krásně změkne, přendáme ji do hrnce, zalijeme vývarem a rozmixujeme do hladka. Přivedeme k varu. Přidáme smetanu a chvilku povaříme. Přidáme zázvor a případně dosolíme.

Obě polévky můžeme dozdobit na talíři dýňovými semínky, chia semínky, krutony.

Bramborová kaše s dýní
Brambory s dýní uvaříme společně. Pak rozmixujeme s teplým mlékem a máslem. Dochutíme solí. 
Tento recept je výborný pouze z dýně, zkuste to, určitě si dýňovou kaši oblíbíte.

Špíz s dýní
Do svého oblíbené špízu, kam většinou dáváte maso, uzeninu, cibuli a další duhy zeleniny přidejte i kousky dýně. Ve špízu bude takto sloužit jako příloha.

Kandovaná dýně
1 kg na kostičky nakrájené dýně Hokkaido
0,5 kg třtinového cukru (může být i cukr bílý)
1 lžíce kyseliny citronové nebo šťáva ze 2-3 citronů
3 lžíce šťávy z pomeranče nebo pomerančového džusu

Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 0,5cm. Zalijeme vodou, kde jsme rozpustili kyselinu citronovou nebo šťávu z citronů. Necháme 24h odležet. Slijeme vodu a přisypeme cukr, přidáme pomerančovou šťávu. Promícháme a necháme stát pár hodin (klidně i celý den). Pak směs zahřejeme, nesmíme ale vařit. Necháme 'zesklovatět', slijeme směs přes síto a necháme okapat. Přendáme na plech s pečícím papírem a sušíme při asi 50C. Sušíme tak dlouho až se kostičky nelepí. Po vychladnutí posypeme kostičky cukrem krupicí nebo moučkou a zlehka promněte mezi prsty.

Štávu, kterou jsme slili můžeme využít jako sirup. Přiveďte kvaru a naplňte do sklenic. Může se využít jako sodovka nebo přidat do oblíbeného čaje.

Kandovanou dýni můžete jíst jen tak, my si ji přidáváme do svého domácího müesli.