Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590.
Děkujeme, t
ým e-cascade

Celkem 0 položek
0 Kč

Jak vybrat digestoř - odsavač

08.08.2019

Existují dva typy digestoří – odtahové a recirkulační. Již z názvu je patrné, že odtahové digestoře budou odvádět pachy a páry ven z místnosti. Recirkulační digestoře vzduch vyčistí a vrátí zpět do místnosti.

Recirkulační digestoře se většinou umísťují tam, kde již máte kuchyni hotovu a nemáte možnost odtahu. Funguje na principu recirkulace vzduchu přes filtr – nasaje vzduch „špinavý“, pročistí jej a pak čistý vrátí zpět do místnosti. V tomto případě existuje několik druhů filtrů:

Uhlíkový filtr – ten zachycuje pachy a výpary
Tukový filtr – zachycuje tuky a mastnotu
Kovový filtr – zachycuje pevné částice a prach
Filtry by se měly měnit v závislosti na četnosti použití. V případě zanešení filtru je digestoř méně výkonná.

Odtahové digestoře odtahují páry a pachy přes odvětrávací potrubí – šachtu ven z místnosti. Výhodou je, že nemusíte tak často měnit filtry, protože pachy se do filtru neuvolňují a jdou přímo ven. Nevýhodou může být, že v zimních měsících vám přes šachtu – komín může unikat teplo.

Dle umístění digestoře si můžete vybrat digestoře komínové, ostrůvkové, výsuvné, stropní, stolní - integrované.
A jak digestoř vybrat?
Nejprve je důležité zjistit, jaký budete mít odtah digestoře. Zda jste schopni odtah napojit například do komínové šachty, nebo zda tuto možnost nemáte. V případě, že nebudete mít možnost žádného odtahu, pořídíte si recirkulační digestoř. Dokoupíte si uhlíkový filtr – ten vzduch vyčistí a vrátí vám jej zpět do místnosti.

Dalším parametrem je výkon digestoře. Musíte vědět, jak velkou máte místnost a jak bude vypadat odtah (kolik metrů trubek a zda v odtahu budou i nějaké záhyby).

Pokud si nedokážete sami vypočítat, jak výkonnou digestoř potřebujete, stačí nás kontaktovat a my vám s výpočtem rádi pomůžeme. Máme k dispozicic program, který nám dle vámi sdělených parametrů a požadavků spočítá jakou výkonnost by měla digestoř mít.

Všeobecně platí, že se výkon digestoře uvádí v metrech krychlových za hodinu. Vypočte se objem místnosti (šířka x délka x výška), který se násobí číslem 7 (minimálně tolikrát je třeba vyměnit vzduch v místnosti během hodiny, ideální je desetkrát). Pokud tedy máte místnost o rozměrech 5x4x2,5x7 = hodnota 350m3/hod je minimální výkon odsavače pro danou místnost.

Další důležitou vlastností je hlučnost. Hlučnost závisí na výkonu digestoře, čím tedy výkonnější digestoř máte, tím bude zákonitě hlučnější. Hlučnost digestoří se pohybuje mezi 55-70 dB, ideální je digestoř samozřejmě co nejtišší. Hlučnost závisí také na její konstrukci. Bohužel recirkulační digestoře jsou o něco více hlučnější než digestoře odtahové.

Šetříte energie? I tento aspekt při výběru nepodceňujte. O spotřebě energie se dozvíte na energetickém štítku, v případě digestoře je úsporná již digestoř označená A+.

Rozměry digestoří jsou od 60-120cm. Její velikost přizpůsobíte velikosti vaší kuchyně a taky velikosti varné desky.

Ovládání digestoře by mělo být intuitivní. Regulovat výkon můžete pomocí tlačítek nebo posuvným ovládáním. Světlo většinou zapnete stiskem tlačítka. Pro zákazníky s většími nároky jsou digestoře s dálkovým ovládáním. V době různých aplikací mohou digestoře komunikovat přes aplikaci HomeConnect, kdy je ovládáte za pomocí Bluetooth přímo z varné desky.  Další možností ovládání je ovládáním hlasem přes tzv. Alexu. Hlasem dáte příkaz k zapnutí digestoře na stupeň jedna a Alexa vám digestoř zapne.LED osvětlení je v dnešní době již určitým standardem. Někteří výrobci digestoří umožňují i různá barevná spektra osvětlení. Můžete si je navolit dle nálady při vaření. Nebo vám může osvětlení zpříjemnit přímo prostor v mísntosti - když máte propojenou kuchyni s obývacím prostorem.

Údržba digestoře – i tady platí, že se nebudete chtít přehnaně o spotřebič starat, ale podceňovat jeho údržbu se také nevyplatí. Budete muset udržovat povrch digestoře, čistíme ji většinou vlhkým hadříkem a jednou za čas vyleštíme speciálními přípravky, které pak zabraňují usedání prachu a mastnoty. Na trhu jsou různé prostředky dle daného povrhu digestoře – jinak se budete starat o povrch ocelový, hliníkový nebo skleněný. Vnitřní údržba je také velice důležitá, výměna filtrů je samozřejmostí. Určitě se vyplatí čas od času řádně vyčistit vnitřek, otřít saponátem a všechny díly ošetřit. Je to hlavně z důvodu, že se vnitřek zanáší z tuků a výparů a pak může dojít ke snížení výkonu digestoře. U recirkulačních digestoří je zapotřebí pravidelná výměna filtrů – kovové filtry stačí opláchnout vodou a vysušit. Tukové filtry z ocelových materiálů můžete umýt v myčce nebo rovnou vyměnit. Uhlíkové filtry mají omezenou životnost, takže je zapotřebí je opravdu pouze vyměnit, ty se nijak nečistí.