Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590.
Děkujeme, t
ým e-cascade

Celkem 0 položek
0 Kč

Jak vybrat troubu na pečení?

17.11.2021

Trouba na pečení patří beze sporu mezi nepostradatelné spotřebiče. Potřebujete ji k nejen k vykouzlení neodolatelné pečeně pro vaši rodinu, ale i pro nadýchané buchty a moučníky, cukroví nebo přípravu křupané zeleniny. V dnešní době ji ale můžete využít i na zavařování, rozmrazování, grilování, možnosti nahřívání talířů, ohřívání nebo dokonce v ní můžete připravit i jogurt. Jde tedy o velice funkční spotřebič, který může nahradit i jiné spotřebiče. Věnujte tedy jejímu výběru tu nejvyšší pozornost. Dobrý výběr vám tak zajistí skvělé výsledky ve vašem kulinářském počínání. 

Rozdělení podle umístění pečící trouby
Podle prostorových možností vaší kuchyně lze vybrat troubu vestavnou nebo volně stojící. Vždy je tedy zapotřebí popřemýšlet, kam přesně spotřebič umístíte. Každý z uvedených typů má totiž svá specifika a hodí se pro různé druhy kuchyní.

Volně stojící trouby
Elektrické nebo plynové volně stojící trouby jsou ideální do již existující kuchyně. Existují dva typy:
Kombinované trouby se sporákem – jsou to vlastně dva spotřebiče v jednom – pečící trouba a varná deska, která může být plynová, elektrická nebo indukční. Stolní trouby – tyto trouby jsou menších rozměrů a bývají většinou umístěny na kuchyňské lince. Někdy mohou být tyto trouby vybaveny dvěma plotýnkami. Oba typy jsou ideální pro použití na chalupách, chatách nebo v malých kuchyních či garsonkách.

Vestavné trouby
Jsou to spotřebiče, které jsou zasazené přímo do kuchyňské linky a ladí se zbytkem kuchyně. Tento typ spotřebiče můžete tak umístit do potřebné výšky – nemusíte se k němu ohýbat a zároveň ho budete mít mimo dosah dětí.  

Rozdělení podle zdroje energie a typu ohřevu
Základní rozdělení je elektrické a plynové trouby. Elektrické trouby jsou na trhu nejčastější. Elektrické dále pak rozdělujeme podle typu ohřevu na trouby s klasickým ohřevem, horkovzdušné a parní (kombinované).  

Elektrické trouby s klasickým ohřevem
Typicky můžete pokrmy připravovat na horní a spodní ohřev a využít i funkci grilu. Teplo bývá ovšem rozloženo nerovnoměrně a není možné péct více plechů zároveň.  

Horkovzdušné trouby
Podobají se klasickým troubám, ale disponují více ventilátory – troubu s ventilátory poznáte dle piktogramu trojramenného ventilátoru v kolečku. Tyto trouby distribuují teplo díky ventilátorům, díky nimž se rovnoměrněji pokrm propeče. Výhodou je pečení více plechů zároveň – tzn. víceúrovňové pečení.

Parní trouby
Místo horkého vzduchu využívají tyto trouby k pečení, vaření nebo grilování páru. Pokrmy jsou tak lahodnější, šťavnatější a zdravější. Zachovávají si více vitamínů, minerálů a živin. Maso se při pečení nevysouší a buchty lépe kynou. Moučníky jsou nadýchanější a vláčnější.  
Množství páry si zvolíte podle typu pokrmu a při přípravě v páře nemusíte navíc používat tuk. Některé modely tak nahradí další spotřebiče jako mikrovlnou troubu nebo parní hrnec. Parní trouby mohou být dále kombinované, což znamená, že můžete využít páru společně s horkovzdušným režimem.  

Plynové trouby
Plynové trouby jsou méně oblíbené, mají horší regulaci teploty a dochází tedy k nerovnoměrnému propečení pokrmů.  

Důležité parametry, na které je nutné pamatovat
rozměry, objem, energetická náročnost, ovládání, funkce, design a materiál

Rozměry
Vybírejte podle velikosti místa, které jste pro spotřebič vyhradili. Zejména to platí pro vestavné trouby, které se musí na centimetr vejít do otvoru v kuchyňské lince. Podle velikosti můžeme rozdělit trouby na klasické a kompaktní.  
Klasické trouby
Patří sem jak větší vestavné, tak volně stojící modely. Vestavné trouby mají rozměry 60 x 60 cm (výška x šířka), běžné rozměry pro volně stojící trouby se pohybují okolo 60 x 60 cm nebo 50 x 60 cm.  
Kompaktní trouby
Do menších kuchyní jsou určeny kompaktní trouby s rozměry 45 x 60 cm (výška x šířka).  

Objem
Kromě vnějších rozměrů je zapotřebí se zajímat o rozměry vnitřní, tzv. objem. Malá trouba jistě nepostačí na pečení velké krůty nebo několika jídel najednou. Velký model je zase zbytečný pro občasné pečení moučníků.  

Energetická náročnost
Při výběru si zvolte spotřebiče s označením A, nebo A+. Platí, že čím je třída lepší, tím úspornější a efektivnější je daný elektrospotřebič.  Vše potřebné vyčtete z tzv. energetického štítku - mezi nejdůležitější informace, které jsou na štítku uvedeny: zdroj energie, energetická třída, objem a spotřeba.

Ovládání
Existuje mechanické nebo elektronické. Ovládání slouží k nastavení teploty, délky pečení, případně pečícího programu atp. Elektronické ovládání bývá často opatřeno displejem. Zajímavé jsou tzv. push knoflíky – lze je v době, kdy se trouba nepoužívá zamáčknout. Díky tomu vznikne rovná ovládací plocha působící esteticky a čistě.  

Funkce
Při pořizování nov trouby se rozmyslete, na co budete spotřebič využívat. Zda budete péct často nebo jen velmi zřídka. Od toho se pak odvíjí i vaše potřeba funkcí, které budete při pečení potřebovat.  

Funkce elektrických trub
4D pečení – víceúrovňové pečení, díky němuž můžete připravit až tři různá jídla najednou, aniž by došlo k prolnutí chutí nebo vůní
pečení v páře – místo horkého vzduchu je k přípravě pokrmů využita pára, díky tomu není potřeba používat tuk, jídlo navíc není vysušené a zachová si mnoho vitamínů a minerálních látek
horkovzduch – vyskytuje se u parních trub, jedná se o pečení pomocí horkého vzduchu, které lze s párou libovolně kombinovat,
tradiční pečení – funkce, při níž dojde k aktivaci horního i spodního topného tělesa,
mikrovlny – ideální pro rychlé ohřátí jídla prostřednictvím mikrovln,
programovatelné pečení – umožňuje nastavit přesný průběh pečení pro konkrétní pokrm (jednotlivé režimy lze uložit do paměti spotřebiče a použít opětovně),
přednastavené režimy – jedná se o programy pečení, které můžete použít pro různé druhy pokrmů,
rozmrazování – ideální pro šetrné rozmrazování potravin na pokojovou teplotu,
gril – grilování potravin pomocí horního topného tělesa,
pizza program – pomocí ventilátoru, kruhového a spodního ohřevu jsou zajištěny ideální podmínky pro pečení křupavé pizzy,
cirkulační infra-gril
rychlý ohřev  – velmi rychlé předehřátí, vynikající např. pro pečení moučníků,
udržování servírovací teploty - udržování servírovací teploty pokrmu, vhodné také pro předehřátí talířů,  
pomalé vaření
hluboce zmrazené jídlo
sušení ovoce
kynutí těsta
časovač (minutka) – umožňuje nastavit čas pečení, po jeho vypršení se trouba automaticky vypne nebo vás upozorní zvukovým signálem,
dětská pojistka – brání dětem v otevření spotřebiče v průběhu pečení,
kruhové topné těleso – postará se o efektivní horkovzdušné pečení,
tlumené dovírání dvířek (SoftMove) – zajišťuje postupné a měkké dovření dvířek,
vysokoteplotní čištění (samočištění) – systém čištění, při němž dojde buď ke spálení (pyrolýza) nebo vypaření (katalýza) nečistot,
speciální úprava proti otiskům prstů – jedná se o svrchní úpravu materiálu, na které neulpívají otisky prstů,
HomeConnect – komunikace prostřednictvím WiFi, tímto způsobem můžete na dálku ovládat pečící programy, nastavit časovač, případně na ovládacím panelu zobrazit recept.
pečení Sous-vide - metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu (ve vakuu) ve vodní lázni s řízenou teplotou. V parní troubě stačí, když položíte obal s potravinou na mřížku nebo na plech a zapnete vaření metodou sous-vide. Takto vakuované potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) se pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Důvodem je zachování přirozené chuti, šťávy a potravina nezmění svoji texturu při stejnoměrném ohřívání
s hlasovým ovládáním dvířek - automatické a jemné otevírání za pomocí hlasu
přídavné páry pulseSteam - díky přesné porci jemné páry docílíte křupavé a šťavnaté pečeně
varioSpeed - až 50% úspora času díky integrované mikrovlnné troubě; rychlé předehřívání: rychlejší dosažení požadované teploty.
regenerační ohřev - (ohřívání pokrmů nebo rozpečení pečiva z předešlého dne)
roastingSensor Plus - pečení s teplobní sondou
Technologie cookControl Plus -
sleduje průběh pečení a podle něj upravuje nastavení trouby. Zvolte pokrm a trouba převezme jeho přípravu, přičemž dle potřeby sama upraví druh ohřevu, teplotu a čas. S touto technologií bude vaše pečení efektivní (a ještě ušetříte drahocenný čas).
Pečicí trouba sama zjistí, kdy je proces pečení ukončen: bakingSensor.
Funkce fastPreheat
troubu rychle zahřeje. Pomocí funkce coolStart pak můžete urychlit přípravu mražených jídel, protože jídla není třeba předehřívat. Pokrm tak bude hotový za stejný počet minut, jaký je uveden na obalu. Obě inteligentní funkce vám ušetří drahocenný čas, když potřebujete výsledek opravdu rychle.

Vřele můžeme doporučit nejprodávanější modely elektrických trub.

Parní trouby

Parní trouby pro sous-vide pečení

Trouby s přídavnou párou

Trouba s hlasovým ovládáním dvířek

Funkce plynových trub
Plynové trouby nedisponují takovým množstvím funkcí jako modely elektronické. Mezi jejich základní funkce patří:
automatické vypnutí plynu (Gas Stop) – v případě, že dojde ke zhasnutí hořáku, přívod plynu je automaticky uzavřen,
elektrické zapalování – k zapálení hořáku dochází automaticky po otočení ovládacím knoflíkem,
chytré programy – stačí zadat charakter a hmotnost pokrmu a trouba si sama nastaví potřebnou teplotu a délku pečení.

Vybavení a doplňky
Součástí každé trouby jsou rošty, a to jak klasické závěsné, tak mohou být i vysouvací teleskopické. Výsuvné teleskopické rošty zajišťují komfortnější a bezpečnější manipulaci. K troubě jsou většinou, přímo od výrobce, k dispozici základní plechy nebo pekáče. Pořídit si můžete také speciální plechy, které jsou děrované a podporují cirkulaci (proudění) vzduchu.  
Termosonda (pečící sonda) je zařízení, které kontroluje teplotu uvnitř připravovaného pokrmu (pečeně). Maso s ní nebude vysušené ani nedopečené.  
Odnímatelná dvířka oceníte zejména při čištění, lze je totiž zcela odejmout, a lépe se tak dostat na hůře přístupná místa.

Jak vyčistit troubu
Většina pečících trub disponuje tzv. pyrolytickým nebo katalytickým samočištěním.  
Pyrolytické čištění -  je čištění pomocí horkého vzduchu. Trouba se při ní rozehřeje až na 500 °C, a všechny nečistoty se spálí. Poté povrch setřete navlhčeným hadříkem. Během tohoto pyrolytického čištění jsou dvířka automaticky uzamknuta. Otevřít je můžete až po skončení čistícího procesu.  
Katalytické čištění – vnitřek trouby je ze speciálního pórovitého smaltovaného materiálu. Tyto vložky na sebe vážou nečistoty, které jsou při čištění odpařeny. Čištění probíhá při teplotě 200 °C po dobu 60 minut. Po ukončení procesu stačí vnitřek vytřít navlhčeným hadříkem.