Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590.
Děkujeme, t
ým e-cascade

Celkem 0 položek
0 Kč

Švestky švestky švestky

17.10.2019

Švestková povidla
2 kg švestek, 2 lžíce octa, 50 dkg cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 lžíce rumu
Švestky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dáme do pekáčku s větším okrajem.  Pokapeme octem a dáme péct na 250 stupňů.  Při pečení nemícháme. Pečeme cca 20-25minut. Troubu máme nastavenou na program vrchní a spodní. Po uvedené době nasypeme  25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Pak zase přisypeme 25 dkg cukru a znovu pečeme na 250C 15 minut. Po upečení přidáme rum a koření. Upečené švestky rozmixujeme tyčovým ponorným mixérem do požadované konzistence - každý má rád jinakt. Pokud se vám bude zdát, že švestky jsou ještě vodnaté, nechte ještě 15minut dopéct.

Švestkový koláč
200ml zakysané smetany, 150g polohrubé mouky, 1/1 prášku do pečiva, 50g cukru, 1 vejce, 5 lžic másla, mandlové plátky, posypka
Z ingrediencí uděláme tekuté těsto, které nalijeme na plech nebo zapékací misku. Pekáček nebo misku si nejprve vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pak na těsto poklademe nakrájené švestky na měsíčky - řezem nahořu. Posypeme mandlovými plátky a posypkou. Pečeme na 180C cca 25minut do zlatova.

Sušené švestky
Švestky omyjeme v teplé vodě a osušte. Vypeckujeme opatrně - kousek švestku nařízněte a pecku vytáhněte tak, aby se švestka nerozevřela úplně.
Dáme je na plech. Troubu nastavíme na 50C. Pokud máte troubu s ventilátorem, zapněneme i ten. Občas otevřeme dvířka trouby, aby mohla jít vlhkost z ovoce ven.
Sušíme asi 4h, nechte švestky vychladnout a opet je dáme do trouby, tentokráte na teplotu 60C. Sušíme další cca 3,5h. Po této době porosíme švestky studenou vodou, budou pak krásně černé a lesklé. Necháme ještě asi 1/2h dosušit při teplotě 60C.
Sušené švestky jsou pružné, mazlavé, když je zmáčknete nevypouští šťávu. Nesmí být vysušené, ztvrdlé a spálené. Švestky skladujeme nejlépe ve skleněné nádobě se šroubovacím uzávěrem. Můžeme skladovat i v plátýnkovém pytlíčku.

Zelná polévka se švestkami
V kastrolku rozspustíme trošku sádla, osmahneme na něm cibulku, přidáme nakrájené brambory na kousky, zaprášíme červenou paprikou, přidáme kuličky pepře a nového koření, bobkový list. Pak zalijeme zeleninovým nebo masovým vývarem. Chvíli povaříme. Pak přidáme kysané zelí a pár sušených švestek. Vaříme do změknutí. Osolíme.
Podáváme se zakysanou smetanou.