Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590.
Děkujeme, t
ým e-cascade

Celkem 0 položek
0 Kč

Jak se starat o své spotřebiče, abychom prodloužili jejich životnost.

12.03.2019

Jak na myčky na nádobí?

Mycí prostředky
Mycí prostředek, leštidlo a sůl potřebujete k tomu, aby byly výsledky mytí a sušení co nejlepší. Doporučujeme používat tyto mycí složky jednotlivě, tzn. nepoužívat kombinované mycí prostředky (tablety) bez soli a leštidla. Díky působení jednotlivých složek je pak nádobí hladké, po kterém voda lépe stéká. V případě, že nebudete používat leštidlo, nedosáhnete tak optimálního výsledku sušení.

Co dělat, když máte doma tvrdou vodu? Určitě používejte sůl do myčky. Nejlepší je otestovat si tvrdost vody za pomocí testovacích proužků. U myček Siemens je možné nastavit vnitřní zařízení ke změkčování vody. A kam sůl nasypete? Sůl se nadávkuje do zásobníku, který je umístěn na dně myčky. Odšroubujete víčko a doplníte sůl. V případě prvního použití myčky zásobník naplníte vodou a pak teprve solí. A kolik soli nasypat? Pokud už nevytéká žádná voda, je zásobník plný. Pak můžete myčku zapnout a spustit čistící program. Leštidlo se přidává proto, aby bylo nádobí beze skvrn a sklenice byly pěkně čisté. Leštidlo nalijte do zásobníku na dvířkách, a to až po čárku „max“.

Jaké mycí prostředky existují? V myčce můžete používat tablety, práškový i tekutý mycí prostředek, které jsou určeny na mytí nádobí v myčce.
Pokud myčku uvádíte do provozu poprvé, je zapotřebí spustit první horký cyklus při prázdné myčce. Po dokončení prvního horkého cyklu bude myčka připravena k mytí nádobí.

Jak zajistit, aby myčka správně myla? Může se vám stát...
Bílé skvrny na nádobí nebo na spotřebiči? Můžete mít zablokované víko zásobníku mycího prostředku a víčko se zcela neotevírá. Další možností je, že se v průběhu zvoleného krátkého mycího programu tableta zcela nerozpustí. Při kratších programech je tedy lepší používat práškový nebo gelový mycí prostředek.

Skvrny od vodního kamene na nádobí nebo spotřebiči? Zkontrolujte si, zda není nutné doplnit sůl a zda je víčko k zásobníku na sůl zavřené. Dále pak můžete zkontrolovat nastavení rozsahu tvrdosti a nastavení zařízení ke změkčování vody myčky.

Na nádobí zůstávají zbytky jídla? Zkontrolujte ostřikovací ramena, případě je pročistěte. Pokud jsou ucpaná, stačí je vysunout a pod tekoucí vodou za pomocí párátka umýt jednotlivé otvory. Může se stát, že po skončení mycího cyklu zůstanou na nádobí zbytky jídla. Příčinou může být, že jste nádobí opláchli a mycí senzor pak nastavil slabší sérii mytí. Odolné nečistoty se tak neumyly. Je tedy lepší oplachovat jen nádobí, které není až tak moc znečištěné. Při větším znečištění je lepší hned zapnout program eco 50 °C nebo intenzivní program. Ostřikovací rameno se nemůže točit, protože je zablokované nádobím. Vždy zkontrolujte, zda se ramena budou moci v myčce otáčet. Nádobí můžete mít také v koši naskládáno příliš těsně. Proto se voda nedostane všude a nádobí s dostatečně neomyje. Vysoké a úzké nádobí se často neumyje dostatečně. Proto je lepší je umýt ručně.

Jak na skleničky? Používejte skleničky vhodné do myčky, je lepší skleničky před naskládáním do myčky ručně opláchnout. Pokud jsou vaše skleničky matné, můžete je vyčistit za použití kyseliny citronové a octa, které rozpustíte v horké vodě. Pokud zůstávají na sklenicích kapky vody, zkontrolujte leštidlo v zásobníku a zkontrolujte si, zda jste správně nádobí do myčky naskládali. Šmouhy a skvrny na sklenicích může také způsobit větší množství leštidla. Zkontrolujte si nastavení dle uživatelské příručky.

Rez na příborech? Pravděpodobně používáte příbory, které nejsou odolné proti rzi. Může se také stát, že v případě, že budete v myčce mýt rezavé příbory, mohou začít rezivět i ostatní. Rezavění může způsobovat vysoký obsah soli v oplachovací vodě. Zkontrolujte si víčko zásobníku na sůl a rozsypanou sůl kolem zásobníku při doplňování.

Na příborech zůstávají kapky vody nebo skvrny? Zkontroluje si uložení příborů v myčce. Příčinou může být jejich těsné uložení do myčky.

Co udělat, aby bylo nádobí suché? V myčce nemyjte plastové nádobí, váže na sebe méně tepla a povrch odpuzuje vodu. Pokud byste chtěli mýt v myčce plastové nádobí, zvolte možnost intenzivního sušení.  Nádobí nechte řádně oschnout a nevyndávejte je z myčky dříve, než skončí mycí program. Na sušení má vliv i například nádobí, které je špatně uloženo – hrníčky s prohlubněmi, kde zůstává zbytková voda a ta na stěnách myčky pak kondenzuje. Voda může odkapávat i z chybně naskládaného nádobí a příborů. Na sušení má vliv i leštidlo a jeho množství. Dávku leštidla můžete deaktivovat nebo nastavit na nízkou úroveň. V tomto případě pak aktivujte oplachování čistou vodou nebo zvyšte stupeň nastavení. Důležité je i zkontrolovat množství leštidla v zásobníku.

Jak vyklízet nádobí z myčky? Nejdříve vyndejte nádobí ze spodního koše a pak z horního. Tímto způsobem si nepokapete zbytkovou vodou již suché nádobí.

Jak myčku vyčistit?
Tak jak se staráte o sebe nebo své auto, měli byste se starat i o pomocníka v domácnosti – myčku. Dosáhnete tak nejen dokonalých výsledků mytí, ale předejdete poruchám, zápachu a prodloužíte tak životnost myčky.

V čem spočívá pravidelná údržba myčky?
Čistič myčky – používat tak každé dva měsíce.
Odvápnění myčky – v návaznosti na tvrdost vody, doporučuje se minimálně jednou ročně
Každý 5.-10. cyklus byste měli, pro odstranění mastnoty a zbytků tuků, použít program s vysokou teplotou.

Čistící a odvápňovací prostředky pro myčky
Dishwasher Care - mělo by být používáno každý 1-2 měsíce, k odstranění mastnoty a zbytků stravy u odpadu.
Čistící přípravek pro myčky - intenzivní čisticí prostředek pro myčky nádobí. Silně odstraňuje zbytky mastnoty, škrobu a bílkovin. Profesionální standardní čisticí prostředek poskytuje skvělé výsledky. Měl by být používán každých 4-6 měsíců pro pravidelnou údržbu.
Odvápňovač pro myčky

Funkce 'Údržba spotřebiče' – některé myčky jsou vybaveny upomínací funkcí o údržbě. Pak stačí pouze spustit tento program.

Sítko myčky nádobí – je zapotřebí min. jednou za 2 měsíce zkontrolovat a vyčistit. Odšroubujete filtrační válec podle obrázku a vyjmete filtrační systém, odstraníte zbytky jídla a vyčistíte za pomocí kartáčku a tekoucí vody, vrátíte zpět na místo. Ujistěte se, že po zavření sítka jsou značky umístěny proti sobě.

Tvoří se v myčce plísně? Zapáchá? – může být zanesený filtr (sítko), zkontrolujte tedy a vyčistěte. Filtr můžete posypat jednou sodou a až pak je vrátit zpět.

Čištění ostřikovacích ramen myčky nádobí - pokud dojde k ucpání, zahlásí myčka chybový kód 'E22'. Odšroubujte horní a spodní ostřikovací rameno, opláchnete je pod tekoucí vodou, trysky můžete za pomocí párátka vyčistit. Pak obě ramena nainstalujete zpět.

Jak ošetřit dveře uvnitř myčky? Pravidelně je čistěte vlhkým hadříkem s trochou mycího prostředku.

Jak ošetřit dveře myčky z venku? Přední část myčky a ovládací panel můžete otřít vlhkým hadříkem.

Když myčku dlouho nepoužíváte? Nechejte dvířka otevřená, aby nezačala uvnitř zapáchat.